Rólunk

Kedves Látogató!

Mint farkastörvények által edzett életek,
mint hajótöröttek az élet viharaiban,
olyanok az árva, elhagyott és a nehéz körülmények között élő gyermekek.
Ők képezik a Sámuel Alapítvány gyermekmentő programjának alapját.

Küldetésünk:
egy olyan megoldás,
alternatíva felajánlása,
amelynek köszönhetően bizton tudható,

Történetünk

2001-ben…

…kezdte tevékenységét a Sámuel Alapítvány, s mind a mai napig államilag bejegyzett, nonprofit jótékonysági alapítványként szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Alapító tagjai: Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkipásztora, kurátor és Valkócz Éva, aki jelenleg is kuratóriumi tag. Szervezeti felépítését tekintve az elnök – Sipos Géza – és a hét tagból álló kuratórium együttesen jár el az alapítvány ügyeiben.

Küldetésünk…

…egy olyan megoldás, alternatíva felajánlása, amelynek köszönhetően bizton tudható, hogy az utca gyermeke és a kórházban otthagyott csecsemő is megtapasztalhatja a családi szeretet valóságát. Ebből kiindulva, nagy erőfeszítések árán, államilag is elfogadottá vált a családtípusú gyermekotthon intézménye. Így jött létre az elmúlt 20 év alatt 9 családtípusú gyermekotthon (a mai napra 8), akikhez egy befogadó család és egy gyámcsalád is csatlakozott.

Visk
Beregszász
Nagybereg
Péteralva
Tiszabökény
Csetfalva
Feketepatak
Munkács
Nagydobrony
Kígyós
Bótrágy

Kárpátalja ezen településein és városaiban találhatóak a családtípusú gyermekotthonok, valamint a befogadó- és gyámcsalád. Az alapítvány oroszlánrészt vállal a GYERMEKEK BEFOGADÁSÁHOZ szükséges ügyintézésben, az állami szervekkel való kapcsolattartásban és a lelkigondozásban. Mindezt egy szoros és mély bizalmon alapuló kapcsolat fonja össze.
A családtípusú gyermekotthonok alapítása mellett szintén kiemelten fontos missziója az alapítványnak az adminisztrációs segítségnyújtás és tanácsadás ÖRÖKBEFOGADÁS esetén. A mai napig 20 gyermek örökbefogadási eljárásában működött közre az alapítvány.
A Sámuel Alapítvány feladatának tekinti, hogy a családok életét támogassa és segítse. Ez abban is megnyilvánul, hogy а (nevelő)szülők és a gyermekek egyaránt részt vehetnek lelkileg építő, testileg felüdítő alkalmakon:

- külföldi és honismereti kirándulások
- meghatározott témájú hétvégék
- anyák napi alkalmak
- nyári táborok
- motoros napok
- adventváró alkalmak
- nevelőszülő-továbbképzők

Napjaink…

… legsürgetőbb kihívása a 18. életévüket betöltött fiatalok helyzete, jövője. Az alapítvány feladatának tekinti, hogy éreztesse: a fiatalok felnőtté válásuk kezdetén sem maradnak magukra. Emellett azonban nem veszített aktualitásából a hivatalos ügyintézési tanácsadás igénye sem, hiszen a megkeresések napjainkban is rendszeresek.

Tervezett cél…

…egy ÁTMENETI OTTHON létesítése adományok, egyéni és gyülekezeti felajánlások segítségével, amely ideiglenes lakhelyként, közösségi házként funkcionálna a 18. életévüket betöltött fiatalok számára. Stabil alap, biztos háttér, szerető és elfogadó környezet! Ezt jelenti majd az átmeneti otthon. Emellett folyamatos cél olyan CSALÁDOKAT TALÁLNI, akik családtípusú gyermekotthont indítanának vagy egy gyermek örökbefogadása mellett határoznának.

"...a jókedvű adakozót szereti az Isten!"

2Kor 9, 7